browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Законова рамка

ЗАКОН ЗА ПОДЗЕМНИТЕ
БОГАТСТВА

ЧЛЕНСТВОТО В БАТСЗМ НЕ ДАВА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПРАВА ПРИ ПРОМИВАНЕ НА САМОРОДНО ЗЛАТО И ПОЛЗВАНЕ НА МЕТАЛДЕТЕКТОРИ, ОСВЕН ПРЕДВИДЕНИТЕ В ЗАКОНА.

Не е приемливо членството в БАТСЗМ да бъде използвано за извършване на прикрити археологически теренни проучвания, както и всякакви други дейности, противоречащи на законите на Република България. Практитуването на хобито търсене на самородно злато и метеорити е недопустимо на археологически обекти.

Това е записано в устава на асоциацията, както и на членските Ви карти. Приканваме всички наши членове да спазват тези правила.

Рестрикциите на закона НЕ важат за хобито

добив на злато от руслата на реките чрез ръчно промиване;

“ПРЕДМЕТ И ОБХВАТ

Чл. 1. (Изм. – ДВ, бр. 70 от 2008 г.) (1) Този закон урежда условията и реда за:

1. търсене, проучване и добив на подземните богатства на територията на
Република България, в континенталния шелф и в изключителната икономическа зона в
Черно море;

2. (изм. – ДВ, бр. 100 от 2010 г.) опазване на земните недра чрез рационално
използване на подземните богатства при проучването, добива и първичната им
преработка;

3. управление на минните отпадъци от проучването, добива и първичната преработка
на подземните богатства.

(2) Законът не се прилага за дейности,
свързани със:


1. научни изследвания, учебна и преподавателска работа;

2. добив на злато от руслата на реките
чрез ръчно промиване;


3. добив на соли и елементи от морската вода.

(3) (Нова – ДВ, бр. 61 от 2010 г.) Забранява се добивът на подземни богатства
във:

1. леглата на реките;

2. принадлежащите земи на реките и на водохранилищата;

3. крайбрежните заливаеми ивици на реките.”Устав на БАТСЗМ

 

Уведомително писмо до директорите на всички ОД на МВР в република България относно дейността, запознаването и работата на БАТСЗМ. Всеки член на БАТСЗМ може да си го свали на хартиен носител и да си го носи с него, където да го представя на органите на МВР когато ги проверяват.

Уведомително-писмо-до-ОД-на-МВР

 

Забранява се практикуването на хобитата на територията на Археологически и Исторически обекти,  Природни, Национални паркове и Резервати намиращи се на територията в република България.

 

Social Share Toolbar

30 Responses to Законова рамка

 1. shkurata

  Значи отстрани до реката ако копая е незаконно, така ли?

 2. Kiril62

  Не ,не е незаконно ако не си с багер и фадрома.Там се изисква концесия и един куп разрешителни.А и някой ще се появи подкуп да ти поиска със сигорност.

 3. kokibgotstanketo

  Здравейте и успехи в хобито и работата ви!Като напълно начинаещ имам въпросче – (Нова – ДВ, бр. 61 от 2010 г.) Забранява се добивът на подземни богатства
  във:

  1. леглата на реките;

  2. принадлежащите земи на реките и на водохранилищата;

  3. крайбрежните заливаеми ивици на реките …..ТОВА не ПРОТИВОРЕЧИ ЛИ на …:(2) Законът не се прилага за дейности, свързани със:

  1. научни изследвания, учебна и преподавателска работа;

  2. добив на злато от руслата на реките чрез ръчно
  промиване; …. или ще сме на милостта,грамотността и настроенията на всяко ченге или горски ,,, :0 ? Моля на компетентен отговор/и,защото наистина смятам да се “задъкбая” в това хоби! Благодаря

  • stefanivanov

   samo s grupa li moze da se promiva zlato ili i sam moze da se xodi po rekite ? az sam nashinaesht i mislia da mi stane xobi mislia da niama problem s vlastite ?

   • Kiril62

    Разбира се че може и сам да промиваш,стига да спазваш закона.

    ЗАКОН ЗА ПОДЗЕМНИТЕ
    БОГАТСТВА

    (2) Законът не се прилага за дейности,
    свързани със:

    2. добив на злато от руслата на реките
    чрез ръчно промиване;

 4. Geta

  добив на злато от руслата на реките чрез ръчно
  промиване; – значи ако съм без багер няма проблеми – до тоя извод стигам.

 5. divaka_besen

  И аз нещо неразбрах, може да се промива (копае) само в реките, но не и по бреговете?

  Много е объркано.

 6. nakata 81

  Iskam da znam dali sled kato sme chlenove na BATCZM imame pravo da izpolzvame metalotarsacni po nashite zemi.Ili se otnasq samo za rekite na Balgariq

 7. Admin

  Да, можете!
  Стига да не го ползвате за търсене на антики, а ако случайно намерите имате 7 дневен срок да го предадете.

 8. meitrix

  Забранява се добивът на подземни богатства
  във:
  1. леглата на реките;
  2. принадлежащите земи на реките и на водохранилищата;
  3. крайбрежните заливаеми ивици на реките.”

  molq poqsnete mi , zashtoto az sum na4inaesht lubitel , ot kade mi ostavq zakonut pravo da promivam materql vuz osnova na gornite 3-ri tochki

 9. beullf

  Здравейте на всички днес се присъединих към вас както в сайта така и като член на БАТСЗМ.Има много неща да науча , да се надяваме че с времето ще се получат нещата , сега ще си изградя финансов план и ще трябва да закупя нужните уреди и приспособления за добиване на самородно речно злато .Моля който е наясно какво ми е нужно и как вървят цените моля нека да коментира тук

 10. beullf

  моето мнение е че имаш право да промиваш за злато почти навсякъде стига да не го правиш с тежка техника.Малко не виждам как някой ще дойде да ме изгони както си промивам злато в или до рекичката а и зависи тоз дето ще тръгне да ме гони дали идва със закона или идва с лоши намерения ,в повечето случаи бих реагирал като властелин на хвърчащите камъни :) . но закона е срещу теб ако решиш ей така да си докараш багерче и да си копаш без нужните документи

 11. sergey1981

  от скоро си взех метало тарса4 и мисля да тарся насам натам каде за злато каде за други работи бих искал да питам каде трябва да предам ако намера някаде нешто по цено за страната бих искал даго предам на властители трябва или кам мозеи дасе обарна ?

 12. Nephelim

  Привет!
  И аз като колегите по-горе съм нов в занаята като люботел и на мен не ми е ясна законовата рамка. Ако си метна улея на рамо и си избвра качествено местенце и почна да си мяткам с лопатата и дойде представител на властта или някоя друга институция могат ли да ми искат някакви документи или да ми пишат глоби. Защото един познат ми говореше за изкарване на някакви лицензи и дивотии. Благодаря предварително!

 13. Kiril62

  Kiril62
  Ето ти част от закона в червено.
  http://zlatoimeteoriti.bg/wp/%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%BA%D0%B0/

 14. jordaniliev

  Благодаря за информацията . А каква е разликата между русло и легло на реката? русло е корито нали така ?

 15. Kiril62

  Реките обикновено протичат в продълговатите удължени форми на релефа – долини, чиято най-ниска част се нарича русло, а частта от дъното на долината, заливана от високите речни води – заливна низина или заливна речна тераса. В руслата има по-дълбоки и по-плитки участъци. Линията на най-голямата дълбочина се нарича талвег, в близост до която обикновено преминава плавателния фарватер.
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B5%D0%BA%D0%B0

 16. obelix4193

  Здравейте ,нов съм във форума. Интересува ме работата с драга за коя час минава ръчно промиване или механизирано?

 17. Kiril62

  Щом си с лопата е ръчно,ако си багер е механизирано.

 18. plamen_penev

  Здравейте всички!
  Привет на админа!
  Мисля, че по-горе добре сте изяснили законовата рамка и всичко е ясно. Но понеже от опит знам какви идиоти щъкат по нашите институции а и не съм съвсем без опит в административните съдилища, смятам че всичко трябва да бъде изяснено до последен детайл и в случая от юрист или добре започнат с юридическите врътки и дефиниции човек. Моля не смятайте въпроса ми за издребняване!
  И така:
  “2. добив на злато от руслата на реките чрез ръчно
  промиване”
  Какво трябва да разбираме под “ръчно”. И кой е юридическия китерий за “ръчно/машинно”. Все пак нали драгата е някаква машина!
  Все пак върху тази дума – ръчно, се крепят всичките ни права при упражняване на това не само полезно но и здравословно хоби! :)

  • Kiril62

   Точно така,но на драгата хвърляш с лопата и инжектора пак го държиш със ръце така че ако има някакви проблеми ми звъниш на мен по телефона аз да се разсправям ако си член на БАТСЗМ с дадения проверяващ чиновник.

 19. gold

  Привет на всички колеги.В морето има ли и как стоят там нещата….Бъдете здрави и благодаря,нов съм скоро ще стана член разбира се.

 20. gold

  Допълнение за Варна става въпрос,може да излизаме с някой който пожелае….

 21. gold

  Фейса ми е……..Horses Shaman…

 22. parkourbg

  admin polzvaneto na malki dragi razre6eno li e
  kato se prisaedinq k1m {batszm}

  • Kiril62

   На предния отговор съм ти дал част от закона за подземните богатстава където ясно е написано .Никъде в закона не е упомената думата драга или улей.Можеш да си промиваш и без членска карта до ниво драга.След това ако си с багер или друга механизирана техника вече се иска фирма и много други неща,които нас не ни касаят защото отиваш на промишлен златодобив а не за хоби.Пиши на кирилица да не ти изчезват коментарите.

 23. boiko33

  здравейте,искам да попитам ,като съм вече член на таз организация ,и си ходя по реките (без багер) :) ,идва чичко полицай и ми вика идвай с мен в полицията комфискуваме ти всичко……Към кого трябва да се обърна в такъв случай??

  • Admin

   По принцип по закон полицаите имат право да преценят на място кое, как и защо, но …. в такива случаи звънкай на председателя.
   Има и нешо друго – в границни раьони ситуацията е по-особенна и затова се съобразявай с препоръките им.

Вашият коментар