Законова рамка

ЗАКОН ЗА ПОДЗЕМНИТЕ
БОГАТСТВА

ЧЛЕНСТВОТО В БАТСЗМ НЕ ДАВА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПРАВА ПРИ ПРОМИВАНЕ НА САМОРОДНО ЗЛАТО И ПОЛЗВАНЕ НА МЕТАЛДЕТЕКТОРИ, ОСВЕН ПРЕДВИДЕНИТЕ В ЗАКОНА.

Не е приемливо членството в БАТСЗМ да бъде използвано за извършване на прикрити археологически теренни проучвания, както и всякакви други дейности, противоречащи на законите на Република България. Практитуването на хобито търсене на самородно злато и метеорити е недопустимо на археологически и исторически обекти, както в границите на национални, природни  паркове и резервати.

Това е записано в устава на асоциацията, както и на членските Ви карти. Приканваме всички наши членове да спазват тези правила.

Рестрикциите на закона НЕ важат за хобито

добив на злато от руслата на реките чрез ръчно промиване;

“ПРЕДМЕТ И ОБХВАТ

Чл. 1. (Изм. – ДВ, бр. 70 от 2008 г.) (1) Този закон урежда условията и реда за:

1. търсене, проучване и добив на подземните богатства на територията на
Република България, в континенталния шелф и в изключителната икономическа зона в
Черно море;

2. (изм. – ДВ, бр. 100 от 2010 г.) опазване на земните недра чрез рационално
използване на подземните богатства при проучването, добива и първичната им
преработка;

3. управление на минните отпадъци от проучването, добива и първичната преработка
на подземните богатства.

(2) Законът не се прилага за дейности,
свързани със:


1. научни изследвания, учебна и преподавателска работа;

2. добив на злато от руслата на реките
чрез ръчно промиване;


3. добив на соли и елементи от морската вода.

(3) (Нова – ДВ, бр. 61 от 2010 г.) Забранява се добивът на подземни богатства
във:

1. леглата на реките;

2. принадлежащите земи на реките и на водохранилищата;

3. крайбрежните заливаеми ивици на реките.”Устав на БАТСЗМ

Уведомително писмо до директорите на всички ОД на МВР в република България относно дейността, запознаването и работата на БАТСЗМ.

Сдружението е регистрирано с решение № 1/16.10.2012г. по ф.д. № 654/2012г. по описа на Софийски градски съд, въз основа на решение за учредяване на юридическо лице с нестопанска цел  – сдружение, осъществяващо дейност в частна полза. Целите, за чието постигане Сдружението ще работи, не са от категорията на забранените от Закона или Конституцията на Република България и съгласно Устава на организацията част от целите, които сдружението си поставя са:

Дейността на сдружението не е забранена от действащото законодателство в Република България и не попада в обхвата на закона за подземните богатства.

Търсенето на самородно злато и метеорити, като хоби и развлечение е дейност, която не изисква специален разрешителен режим и не попада в обхвата на Закона за природните богатства, доколкото не е свързана с търсене, проучване или добив на подземни богатства. Тя се осъществява чрез различни методи включително и чрез използване на металотърсачи, с които се търси самородно злато в коритата на реките. За осъществяването на тази дейност не се носи наказателна отговорност по смисъла на Наказателния кодекс на Република България или административно-наказателна отговорност за виновно извършени административни нарушения по смисъла на Закона за подземните богатства.

Дейността на сдружението с нестопанска цел „Българска асоциация на търсачите на самородно злато и метеорити” е пряко свързана с националните и регионални музеи на територията на съответната община, доколкото в някои случаи е възможно да се открият и археологически находки, които се предават на музеите.

В нито един аспект от своята дейност, сдружението и неговите членове не нарушават Конституцията и законодателството на Република България, а се стремят да популяризират и ясно да дефинират сред гражданското общество дейността свързана с търсене на самородно злато и метеорити във всичките й форми, тя да бъде представена в същинския си вид и познанието за тази дейност да стане достъпно до всеки гражданин по най-подходящия начин. Членове не работят по занятие като практикуват хобито си ,защото ползват специални пластмасови легенчета и малки улеи, както и металдетектори за търсене на самордно злато когато имат свободно време , а не всеки ден.

ПРЕДСЕДАТЕЛ:  Кирил Стаменов         телефон0888654620

Забранява се практикуването на хобитата на територията на Археологически и Исторически обекти,  Природни, Национални паркове и Резервати намиращи се на територията в република България.

Share Button

30 thoughts on “Законова рамка”

 1. Здравейте и успехи в хобито и работата ви!Като напълно начинаещ имам въпросче – (Нова – ДВ, бр. 61 от 2010 г.) Забранява се добивът на подземни богатства
  във:

  1. леглата на реките;

  2. принадлежащите земи на реките и на водохранилищата;

  3. крайбрежните заливаеми ивици на реките …..ТОВА не ПРОТИВОРЕЧИ ЛИ на …:(2) Законът не се прилага за дейности, свързани със:

  1. научни изследвания, учебна и преподавателска работа;

  2. добив на злато от руслата на реките чрез ръчно
  промиване; …. или ще сме на милостта,грамотността и настроенията на всяко ченге или горски ,,, :0 ? Моля на компетентен отговор/и,защото наистина смятам да се “задъкбая” в това хоби! Благодаря

   1. Разбира се че може и сам да промиваш,стига да спазваш закона.

    ЗАКОН ЗА ПОДЗЕМНИТЕ
    БОГАТСТВА

    (2) Законът не се прилага за дейности,
    свързани със:

    2. добив на злато от руслата на реките
    чрез ръчно промиване;

 2. Забранява се добивът на подземни богатства
  във:
  1. леглата на реките;
  2. принадлежащите земи на реките и на водохранилищата;
  3. крайбрежните заливаеми ивици на реките.”

  molq poqsnete mi , zashtoto az sum na4inaesht lubitel , ot kade mi ostavq zakonut pravo da promivam materql vuz osnova na gornite 3-ri tochki

 3. Здравейте на всички днес се присъединих към вас както в сайта така и като член на БАТСЗМ.Има много неща да науча , да се надяваме че с времето ще се получат нещата , сега ще си изградя финансов план и ще трябва да закупя нужните уреди и приспособления за добиване на самородно речно злато .Моля който е наясно какво ми е нужно и как вървят цените моля нека да коментира тук

 4. моето мнение е че имаш право да промиваш за злато почти навсякъде стига да не го правиш с тежка техника.Малко не виждам как някой ще дойде да ме изгони както си промивам злато в или до рекичката а и зависи тоз дето ще тръгне да ме гони дали идва със закона или идва с лоши намерения ,в повечето случаи бих реагирал като властелин на хвърчащите камъни :). но закона е срещу теб ако решиш ей така да си докараш багерче и да си копаш без нужните документи

 5. от скоро си взех метало тарса4 и мисля да тарся насам натам каде за злато каде за други работи бих искал да питам каде трябва да предам ако намера някаде нешто по цено за страната бих искал даго предам на властители трябва или кам мозеи дасе обарна ?

 6. Привет!
  И аз като колегите по-горе съм нов в занаята като люботел и на мен не ми е ясна законовата рамка. Ако си метна улея на рамо и си избвра качествено местенце и почна да си мяткам с лопатата и дойде представител на властта или някоя друга институция могат ли да ми искат някакви документи или да ми пишат глоби. Защото един познат ми говореше за изкарване на някакви лицензи и дивотии. Благодаря предварително!

 7. Реките обикновено протичат в продълговатите удължени форми на релефа – долини, чиято най-ниска част се нарича русло, а частта от дъното на долината, заливана от високите речни води – заливна низина или заливна речна тераса. В руслата има по-дълбоки и по-плитки участъци. Линията на най-голямата дълбочина се нарича талвег, в близост до която обикновено преминава плавателния фарватер.
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B5%D0%BA%D0%B0

 8. Здравейте всички!
  Привет на админа!
  Мисля, че по-горе добре сте изяснили законовата рамка и всичко е ясно. Но понеже от опит знам какви идиоти щъкат по нашите институции а и не съм съвсем без опит в административните съдилища, смятам че всичко трябва да бъде изяснено до последен детайл и в случая от юрист или добре започнат с юридическите врътки и дефиниции човек. Моля не смятайте въпроса ми за издребняване!
  И така:
  “2. добив на злато от руслата на реките чрез ръчно
  промиване”
  Какво трябва да разбираме под “ръчно”. И кой е юридическия китерий за “ръчно/машинно”. Все пак нали драгата е някаква машина!
  Все пак върху тази дума – ръчно, се крепят всичките ни права при упражняване на това не само полезно но и здравословно хоби! 🙂

  1. Точно така,но на драгата хвърляш с лопата и инжектора пак го държиш със ръце така че ако има някакви проблеми ми звъниш на мен по телефона аз да се разсправям ако си член на БАТСЗМ с дадения проверяващ чиновник.

  1. На предния отговор съм ти дал част от закона за подземните богатстава където ясно е написано .Никъде в закона не е упомената думата драга или улей.Можеш да си промиваш и без членска карта до ниво драга.След това ако си с багер или друга механизирана техника вече се иска фирма и много други неща,които нас не ни касаят защото отиваш на промишлен златодобив а не за хоби.Пиши на кирилица да не ти изчезват коментарите.

 9. здравейте,искам да попитам ,като съм вече член на таз организация ,и си ходя по реките (без багер) 🙂 ,идва чичко полицай и ми вика идвай с мен в полицията комфискуваме ти всичко……Към кого трябва да се обърна в такъв случай??

  1. По принцип по закон полицаите имат право да преценят на място кое, как и защо, но …. в такива случаи звънкай на председателя.
   Има и нешо друго – в границни раьони ситуацията е по-особенна и затова се съобразявай с препоръките им.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

официален сайт на Българската Асоциация на Търсачине на Самородно Злато и Метеорити